Kemoterapija se bo začela naslednji mesec.


h1 17.09.2013

V petek je zasedal konzilij, kjer so se dogovorili o mojem dopolnilnem zdravljenju. V soboto sem že klicala na pošto, če je kaj zame, pa ni bilo še nič. V ponedeljek tudi še nič. No, danes zjutraj pa sem dobila klic bivše cimre, ki dela na OI, pol ure za tem, pa je prišla tudi pošta.

Za razgovor in pričetek zdravljenja sem naročena 14.10.2013. Napisali so, da naj s seboj prinesem vso razpoložljivo medicinsko dokumentacijo in izvid opravljenega UZ srca.

Ker je bilo vse skupaj zapisano v dveh odstavkih, mi je šlo po glavi kar nekaj vprašanj, na katera sta mi prijazno odgovorili zdravnica onkologinja, ki je že “prevedla” moj histološki izvid in bivša cimra, obe iz OI.

Zdravnica onkologinja, mi je napisala, da datum, ki sem ga dobila, velja za obisk pri internistu onkologu, ki mi bo povedal vse o naravi moje bolezni in predvidenem dopolnilnem sistemskem zdravljenju. Izvedela bom katero kemoterapijo bom dobila in koliko ciklov. Izvedela pa bom tudi o samem poteku in stranskih učinkih. Če bom že isti dan prejela prvo dozo, je menda odvisno tudi od mene, če bom psihično že pripravljena. (Kar se mene tiče, lahko začnem tudi že takoj). Prvič dobim kemoterapijo ambulantno – to pomeni, da bo infuzija tekla 1-2 uri, potem pa grem domov.

Sama res ne berem veliko o stvareh, do katerih še nisem prišla, tako da sem šele pred kratkim vzela snov “metastaze”. Kaj sploh to je. To so skupki celic, ki se pojavijo na oddaljenem mestu. Torej moj primarni tumor je bil na dojki, metastaze oz. zasevki pa se lahko pojavijo drugod po telesu. Je pa sestava enaka primarnem tumorju. Zanimalo me je, kako bi vedela, če bi se bognedaj pojavile. “Ne moreš vedeti. Lahko le čakaš, da te začne nekaj boleti”. Rak na dojki je žal tak, da se metastaze največkrat naredijo ali na pljučih, ali možganih, ali kosteh, ali jetrih, ali bezgavkah.

Tole sem pa kar “prepisala iz wikipedie:
“Simptomi nekaterih sekundarnih tumorjev (metastaz) so:

 • pri zasevkih v bezgavkah se pogosto pojavi limfadenopatija (povečane bezgavke)
 • pri prizadetih pljučih so pogosti kašelj, hemoptiza (izkašljevanje krvi) in dispneja
 • zasevki v jetrih lahko povzročijo hepatomegalijo (povečanje jeter) in zlatenico
 • zasevki v kosteh se lahko kažejo v bolečinah v kosteh in zlomih
 • pri sekundarnih tumorjih v možganih se pojavljajo nevrološki simptomi, kot so glavoboli, krči in vrtoglavica.

Pri nekaterih bolnikih simptomi nasploh izostanejo.”
(Vir: sl.wikipedia)

Cimro sem vprašala tudi, če se lahko naredi preventivni CT glave ali kosti, pa mi je povedala, da se tega ne dela. CT že zaradi določenega sevanja. Da pa so recimo v mojem primeru, ker je bila varovalna bezgavka čista, zelo majhne možnosti, da je kaj rakavih celic kam pobegnilo. Rakave celice lahko pobegnejo  preko bezgavk, vendar so v tem primeru tudi te okužene. V drugem primeru pa lahko pobegnejo v drug del telesa tudi po krvi. Pri meni je izvid pokazal, da tumor ni v bližini krvnih žil, niti blizu živcev, kar je zelo dobro. Če pa celice že kam pobegnejo, potrebujejo nekaj časa, da zrastejo v tumor. Na začetku je lahko samo res majhen skupek celic, ki se na ultrazvoku ali CTju tako ali tako še ne bi videl. Se pa morebitni sekundarni tumor tudi največkrat zdravi s kemoterapijo. Kakor to jaz razumem, ubije potem ta ista kemo tudi morebitne majhne skupke, če so se že kje uspeli zasidrati.

Veliko ljudi je proti kemoterapiji. Sama pa nisem niti enkrat podvomila, da bi šla. Mi 15% plusa v prid preživetju preveč pomeni. Danes sem si tudi prvič prebrala, kakšni so vplivi kemoterapije in so kar ornk zadeva. Ampak kar se mora, ni težko. Včeraj sem bila s hčerko v vrtcu in sem gledala malega škrata, nasmejanega in razigranega. In kar naenkrat me je prešinilo. O, bog, da mi je gledati to lepoto še vsaj 30 let. Kaj vse bi dala za to. :)

Mislim, da bom naslednje dva meseca kratkolaska. Vem, da sicer ne bi imela “jajc”, da se postrižem. :) Danes sem pa videla prijateljico na facebooku in njeno kratko frizuro in sem si prav zaželela spremembe pred spremembo. Upam, da mi uspe v kratkem prit do frizerja. :)

Lahko in mirno noč. :)

Zbirko blogov, ki sem ji dodala še drugi del, v katerem so članki strokovnjakinj iz področja odkrivanja in zdravljenja raka, vključno z nekaj temami, ki so se mi zdele skozi zdravljenje pomembne, sem izdala v knjigi Vem, da zmoreš, Darja. Več o knjigi si lahko preberete na www.karcinomdojke.si, kjer jo lahko tudi naročite.
Darja

 • Share/Bookmark
 
Objavljeno v 17.09.2013 ob 22:07 in zapisano pod 3. Po operaciji tumorja z značkami : , , , , .


8 komentarjev na “Kemoterapija se bo začela naslednji mesec.”


 1. Darja, občudujem tvoj pogum in ti želim, da bo zdravljenje karseda uspešno. Trdoživa si dovolj, takšna se te spominjam še z atletike :) , tako da boš zagotovo prestala tudi to preizkušnjo. Drži se.*


 2. Živjo,spremljam tvoj blog od začetka. Sem tudi iz Krškega in sem to vse že dala skoz. Tudi jaz sem imela kancirom dojke 4 leta nazaj,pri zastrašujočih 27 letih. Če želiš,si lahko pišemo in si izmenjamo izkušnje. lp


 3. ojla, te ne poznam osebno, občudujem pa tvojo energijo in zate velja tisto, da iz negative potegneš pozitivno … si človek, ki vidi napol pol kozarec, ne pa praznega. malo je takih
  držim pesti :)


 4. Pozdravljena,
  Moram ti povedati, da te obcudujem in le tako pogumno naprej. Hkrati pa ti moram povedati , da mi vlivas zelo veliko poguma, ker se moja mama prav tako bori s to boleznijo le da je malo pred tabo kar se tice zdravljenja, je pravkar imela 1.kemoterapijo. Moram reci, da si mi kot ena opora ker smo bljiznji velikokrat bolj prestraseni kot vi, ki se borite z rakom. Upam in vem, da imas ti vso podporo svojih in tudi nas, ki te spremljamo preko blogov in fb-ja. Darja le tako naprej, privoscim ti se vec kot 30 let zivljenja s tvojo hcerkico.

 5. darchee

  Alenka, hvala za vse podporo in lepe želje! :* Ne bom nikoli pozabila tvojega poguma pri zlomu roke na ovirah. Vsi smo borci. Vsak na svoj način.

  Nataša, dodaj me prosim na FB. Seveda bi si rada izmenjala izkušnje. Hvala, da si se javila.

  Marjana, hvala! <3 Res lepo napisano…

  Tanja, mislim, da je okolici včasih še težje. Sploh pa domačim. Tvoji mami želim ogromno zdravja, še na mnoga leta. Da bo zdravljenje čimprej mimo, z najmanj možnih stranskih učinkov.
  Sama si želim le tega. Biti ob moji hčerki in jo gledati, kako odrašča. Že zdaj je prečudovita. Kaj šele bo. :)


 6. Darja, občudujem te. Tako mlada, pa taka borka. Sem prebrala blog od začetka … pri postu s slikami s tvojo hčerkico sem se kar zjokala (pa nisem neka cmerica drugače :) )). Tako lepo pišeš in zaradi takih ljudi, pa čeprav se jim zgodijo hude stvari – se zavedam, kaj je v življenju največ vredno. Držim pesti zate!


 7. Z našo sosedo je bilo prav hudo, dolgo je zelo slabo izgledala, pa je vse nekako prenesla z nasmehom in voljo in vsi okoli nje so dvomili veliko bolj kot ona, čeprav so jo podpirali, danes je kot rožica. Zmagovalka.
  Tako je treba. Vso srečo.


 8. zdravo, rada bi vam samo toplo priporočila knjigo kitajska študija v zvezi s prehrano (tega na onkologiji žal ne boste izvedeli). pošiljam pozitivno energijo in želje za čimprejšnjo ozdravitev!Komentiraj


h1

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !